Turska proizvodi vlastite vojne avione i helikoptere

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, komentarišući izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela o prodaji oružja Turskoj, istakao da Turska već proizvodi vlastite vojne avione i helikoptere.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, komentarišući izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela o prodaji oružja Turskoj, istakao da Turska već proizvodi vlastite vojne avione i helikoptere.

“Ove vrste izjava, ustvari, daju povod samom jačanju naše odbrambene industrije. U tom smislu, na svim poljima povećavamo domaću i nacionalnu proizvodnju. Proizvodimo vlastite vojne avione i helikoptere. Turska sigurno nikada neće biti bespomoćna”, rekao je Cavusoglu nakon sastanka u Ankari sa ministrom vanjskih poslova Pakistana Khawajom Muhammadom Asifom.

Njemački šef diplomatije je, navodno, u vezi sa izvozom oružja u Tursku izjavio da Njemačka ne može udovoljiti svim zahtjevima Ankare po tom pitanju, dodajući da se radi o velikom broju zahtjeva, te da je Berlin zamrznuo prodaju oružja toj zemlji.

Na novinarsko pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel u vezi s istim pitanjem, turski šef diplomatije je kazao da njemački političari na svakom koraku koriste Tursku u predizbornoj kampanji.

“Da nije bilo Turske, njemački političari vjerovatno ne bi našli neke druge teme tokom predizborne kampanje. Kao što sam i ranije kazao, kao da su njemački izbori o Turskoj i kao da se održavaju u Turskoj. A svi znamo da Njemačka i Evropa imaju i drugih tema. Siguran sam i da njemački građani imaju drugačija očekivanja od svojih političara”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako stav njemačke kancelarke prema Turskoj nije ispravan.

“Njen stav nije ispravan. Svi smo dužni da čak i tokom predizborne kampanje zadržimo zdrav razum. Izbori će proći, ali prijateljstvo je trajno. Nakon toga ćemo ostati oči u oči s realnošću s kojom se suočavamo. Stoga, nadamo se da će Njemačka cijeli ovaj proces, kada se radi o njenom stavu prema Turskoj, prebroditi s najmanjom mogućom štetom. Nadamo se da ćemo u narednom periodu zajedno s novom Vladom te zemlje naše odnose vratiti na prijašnji nivo”, kazao je Cavusoglu.

Naglasio je da Njemačka treba promijeniti svoj stav i odnos prema Turskoj.

Dotakao se i odnosa Turske s Pakistanom, kazavši kako dvije zemlje imaju snažne odnose u mnogim poljima.

“Čak nije ni potrebno govoriti o odnosima koje imamo s Pakistanom. Odnosi između Pakistana i Turske su bili na ispitu u teškim momentima kroz koje smo prolazili. Turska i Pakistan, kao i naši narodi, su uvijek bili zajedno, bez obzira na uvjete”, rekao je Cavusoglu.

Posebno je naglasio da Turska i njen narod nikada neće zaboraviti podršku Pakistana nakon pokušaja puča terorističke organizacije FETO u Turskoj 15. jula prošle godine.

 

(Vijesti.ba / AA)

Podijelite na Facebook-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.