SAD spremne da nastave podržavati Ministarstvo odbrane i OS BiH

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH sastala se u utorak Washingtonu sa Patrickom Shanahanom, zamjenikom ministra odbrane SAD-a sa kojim je razgovarala o odbrambenoj bilateralnoj saradnji Bosne i Hercegovine i SAD-a i euroatlantskom putu BiH.

Za Pendeš je upriličena svečana ceremonija dočeka, uz visoke vojne počasti i intoniranje himni BiH i SAD. Pendeš se zahvalila Shanahanu na izuzetnoj podršci SAD-a stabilnom sigurnosnom sistemu BiH i istrajnosti u pružanju pune podrške u nastojanjima BiH ka pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u i u tom smislu dostizanju standarda i operativnih sposobnosti kroz brojne programe saradnje i podrške koju SAD pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Fokus razgovora je bio na aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i aktivnostima koje Ministarstvo odbrane BiH čini u tom pravcu, ali i ukupna bilateralno-odbrambena saradnja SAD-a i BiH.

Pendeš se sastala i sa Alejandrom Alvargonzalesom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku kao i sa generalom Josephom Lengyelom, komandantom Nacionalnih gardi SAD.

Pendeš je potvrdila opredjeljenje u snažan partnerski odnos BiH i SAD-a u oblasti odbrane i ovom prilikom zamjeniku ministra odbrane Shanahanu, ali i ostalim sagovornicima prezentovala ostvarene rezultate u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine i preostalim izazovima u ovom procesu, implementaciji dokumenta Pregleda odbrane, nastavku učešća BiH kao NATO partnera u misiji Odlučna podrška (Resolute support), kao i druge aktivnosti značajne za euroatlantski integracijski proces njene zemlje.

Sa američke strane, zamjenik ministra odbrane Shanahan, kao i ostali sagovornici, iskazali su spremnost SAD-a za daljnji intenzivni doprinos i podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i izražena je nada da će BiH unaprijediti vlastite napore u dostizanju postavljenih ciljeva.

Bilateralni sastanci na visokom nivou su upriličeni u sklopu radne i službene posjete delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH Sjedinjenim Američkim Državama i predstavljaju kontinuitet partnerskih odnosa dvije zemlje.

 

(Vijesti.ba / AA)

Podijelite na Facebook-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.