Opozicija ponovo blokira rad Narodne skupštine RS-a

Poslanici opozicije ponovo su blokirali rad Narodne skupštine Republike Srpske.

Uoči početka sjednice zauzeli su prostor iza stola skupštinskog rukovodstva, jer na sjednici Kolegija Narodne skupštine RS-a nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi.

Isto su uradili i sinoć, u namjeri da fizički onemoguće rad parlamenta, jer su s dnevnom reda zasjedanja povučeni revizorski izvještaji, na čijoj raspravi insistiraju.

Poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a uputili su prethodno Kolegiju Narodne skupštine tri zahtjeva, čije ispunjenje je bio uslov za nastavak sjednice entitetskog parlamenta, čiji rad su sinoć fizički blokirali.

Jedan od triju zahtjeva je da se na dnevni red ove sjednice vrati izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finasijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u 2016. te Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2017.godinu.

Poslanici SDS-a PDP-a i DP-a traže i da nadležni ministri dostave odgovore na sva poslanička pitanja za koje je prošao rok utvrđen Poslovnikom prije utvrđivanja dnevnog reda 21.redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Treći zahtjev je da Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske odmah i urgentno uputi zahtjev-urgenciju i upozorenje u institucije obavezne da osiguraju stupanje na snagu odluka, odnosno svih akata usvojenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske da urgentno i u razumno kratkom roku stvore uslove za objavu ovih odluka koje do sada nisu objavljene radi njihove pravosnažnosti, kao i da o sadržaju zahtjeva-urgencije upozna javnost dostavljanjem kopije svim medijima.

-Ukoliko se ne ispuni minimum navedenih prijedloga smatramo da nisu stvoreni uslovi za nastavak 21.redovnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a – naveli su opozcionari u zahtjevu Kolegiju entitetskog parlamenta.

Nezvanično, na sjednici Kolegija bilo je spremnosti da se prihvate dva zahtjeva, ali ne i vraćanje revizorskih izvještaja na dnevni red sjednice.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijelite na Facebook-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.