Provedena ekshumacija na lokalitetu Vozuće, pronađeni posmrtni ostaci više osoba

Prema dostupnim podacima, pretpostavlja se da se radi o ostacima žrtava srpske nacionalnosti ubijenih na lokalitetu Vozuće 1995. godine.

Na lokaciji Podsjelovo, na širem lokalitetu Vozuće, provedena je ekshumacija koju je po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinirao istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Tokom ekshumacije pronađeni su kompletni posmrtni ostaci 3 osobe i nekompletni posmrtni ostaci 4 osobe, tako da se radi o posmrtnim ostacima najmanje sedam osoba.

Prema dostupnim informacijama i dokazima, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti koje su ubijene na lokalitetu Vozuće, 1995. godine.

Pronalazak ovih posmrtnih ostataka značajno će doprinijeti procesuiranju predmeta ratnih zločina na području Vozuće.

 

Ekshumaciju je koordinirao istražitelj Tužiteljstva BiH, a u procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, pripadnici policije MUP-a ZDK, kao i pripadnici BH MAC i Federalne Uprave civilne zaštite.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u Banja Luku, gdje će se izvršiti sudsko-medicinsko vještačenje pronađenih posmrtnih ostataka kao i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

Proces ekshumacije će se nastaviti u narednom periodu.

Djelatnici Tužiteljstva BiH zajedno sa partnerskim institucijama, sudjeluju u procesima ekshumacija gotovo svakodnevno, na lokacijama u svim krajevima BiH, na kojima se traga za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata.

Podijelite na Facebook-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.