Izetbegović: Turska pomaže BiH, a moj otac je bio šef, svim tim tajnim službama, tužiocima, svim tim sudijama…

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nalazi se u posjeti Turskoj, gdje je prisustvovao premijernom prikazivanju serije “Alija”.

On je na programu obilježavanja 14. godišnjice od smrti Alije Izetbegovića u Kongresnom centru Bestepe u Ankari poručio da Turska Bosnu i Hercegovinu nesebično, kao nikada ranije, pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture i izgradnji boljih odnosa.

Izetbegović se zahvalio turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) i njegovoj supruzi Emini, što čuvaju sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića, istakavši da je priznanje njemu i njegovoj borbi priznanje svim ljudima koji su bili uz njega.

Kako je kazao, vrijedan je taj čovjek čuvanja sjećanja na njega.

– Ja sam gledao njegovu borbu izbliza. On je prošao kroz dva rata i dva zatvora – osam godina ratova, devet godina zatvora. Nijednog dana ga nisu puštali iz zatvora, puštali su ubice, silovatelje, ali, političke zatvorenike nikada nisu pustili na jedan vikend da se odmore. Priznanje njemu i njegovoj borbi je priznanje svim ljudima koji su bili uz njega. Svima onima koji su ostavili svoje živote u kazamatima komunističkim ili u blatnjavim rovovima tokom rata i agresije na BiH. Ta borba je rezultirala time da je u BiH sačuvan islam, da je sačuvan bošnjački narod, da se on vratio svom identitetu, svojoj vjeri, kulturi, da je obnovljena državnost BiH nakon 450 godina, da smo ponovo napravili vojsku, da nismo izgubili rat koji smo po svakoj vojnoj logici trebali izgubiti. Ako bi se danas vojni stručnjaci udubili i razmotrili taj odnos snaga onih koji su nas napali i nas koji smo se branili, mi  taj rat nikako nismo mogli dobiti, mi smo morali izgubiti taj rat – rekao je Izetbegović.

Kako je kazao, Alija izetbegović se uvijek nosio sa silama koje su izgledale daleko nadmoćnije od njega i “koje ga nikada nisu porazile”.

– Maločas je rečeno da Bog upravlja historijom. Naravno, Bog upravlja svime, svakim listom koji otpadne s drveta, ali, preko ljudskih ruku, umova, srca. Oni su planirali da nikad ne izađe iz zatvora. To je bio njihov plan. Božiji plan je bio drugačiji. Nakon sedme godine on je bio njihov predsjednik i šef, svim tim tajnim službama, svim tim tužiocima, sudijama – kazao je Izetbegović.

Komentirao je i odnose između dvije zemlje, te je rekao da su Turci uvijek bili prijatelji BiH.

– Ali, u nekim dijelovima historije su bili tako zabavljeni svojim problemima da su pomalo zaboravljali na BiH. Ili su bili jako zainteresirani da nam pomognu, ali nisu imali snage da to urade. Danas hvala Bogu, Turska država, turski narod, predvođeni našim prijateljem, Redžepom Tajipom Erdoanom su jako zainteresirani za BiH i veoma su snažni i mogu da nam pomognu. Pomažu nas kao nikada u našoj historiji – rekao je Izetbegović.

Podsjetio se na posljednje sate života njegovog oca Alije, kada mu je u posjetu došao tadašnji premijer, a današnji predsjednik Turske, Erdoan.

– Kad je Tajip došao, on se tako potrudio da ostavi utisak. To je jedan umirući čovjek kojem više ne rade bubrezi, da je Tajip kazao ‘hvala Bogu, Alija je bolje, on će da se oporavi’. Nisam mu rekao da nema šanse da se oporavi. Kazao mu je, svjestan da je BiH još uvijek, između sila koje su jače od nje: ‘Ostavljam ti amanet da se brineš o BiH, da ne zaboraviš BiH. I naš Tajip zaista nosi taj amanet. Ova država, Turska, BiH pomaže u svemu u onome što joj treba. Nesebično je pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu koji će nam osigurati stabilnost i sigurnost u BiH, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture, izgradnji boljih odnosa s kojima smo ratovali prije 20 godina, jer nama na Balkanu valja živjeti sa Srbima i Hrvatima, i Turska je toga svjesna. Ona nam pomaže da izgradimo nanovo te odnose. Neki nisu sretni zbog ovako dobre saradnje Turske i BiH. Ali, šta im ja mogu, dok je Alijinih i Tajipovih sljedbenika, dok je nas dvojice i dok je onih koji će doći poslije nas, ti odnosi će biti takvi i, ako Bog da, jačati – poručio je Izetbegović.

Prisutnima se obratio i Erdoan, koji je rekao da je “Evropa umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji”.

– Mrtva tijela nevine djece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost u posljednjih sedam godina evropske vrijednosti srušili su njihovi nosioci, uništivši ih jednu po jednu – kazao je Erdoan.

Podijelite na Facebook-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.