Sedam razloga zbog kojih je voda s limunom bolja od kafe

Svi se možemo složiti da kafa ima svojih (zdravstvenih) prednosti, a uz to je i finog ukusa, no postoji piće koje je još bolje za početak dana – topla voda s limunom.

Voda s limunom ne samo da brzo gasi jutarnju žeđ već je bogata vitaminima i hranjivim supstancama, a u nastavku saznajte koje su još prednosti vode s limunom.

Podizanje energije

Limuni su prirodan izvor kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a sadrže i brojne elektrolite koji hidratiziraju vaše tijelo istovremeno se rješavajući toksina.

Snažniji imunološki sistem

Kada se vitamin C iz limuna pomiješa s vodom oni djeluju kao adaptogen, prirodna supstanca koja normalizuje procese u tijelu i pomaže mu u borbi protiv virusa i drugih infekcija.

Gubitak težine

Jeste li ikada čuli za pektin vlakna? Ona odlažu apsorpciju glukoze u tijelo i normaliziraju broj lipida u krvi, te smanjuju želju za hranom. Zbog svega toga pomažu vam u gubitku kilograma, a dobra je vijest da limun ima puno pektin vlakana.

Smanjenje stresa

Depresija i anksioznost mogu biti rezultat manjka kalijuma u krvi, a čak i sam miris limuna može smiriti vaš nervni sistem.

Ljepša koža

Limun je oružje protiv svega što uzrokuje akne i upale na vašoj koži. Antioksidanti iz limuna mogu izbrisati bore i mrlje s kože, a njegova protivupalna svojstva mogu ublažiti akne i crvenilo.

Svjež dah

Kiselost iz limuna stimuliše pljuvačne žlijezde i tako spriječava suva usta, koja su jedan od glavnih uzroka lošeg zadaha. Voda s limunom takođe može spriječiti bolesti desni i ublažiti zubobolje.

Bolja koncentracija

Limun ima višu koncentraciju negativnih iona od ostalog voća, a oni povećavaju protok kiseonika do mozga zbog čega ćete se osjećati budniji ili bare manje pospano, prenosi Radio Sarajevo.

Podijelite na Facebook-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.