PODJELA U EU: Zeman, Orban i društvo protiv Francuske i Njemačke

U članku “Moja Europa: Strah od rascjepa Europe” objavljenom na “Duestche Welle” IIvan Krastev piše da se Zapadna i Istočna Evropa sve više udaljavaju.

U članku “Moja Europa: Strah od rascjepa Europe” objavljenom na “Duestche Welle” IIvan Krastev piše da se Zapadna i Istočna Evropa sve više udaljavaju.

Proteklog mjeseca je mađarski šef vlade Viktor Orban jasno dao do znanja: “Prije 27 godina smo mi u središnjoj Europi još vjerovati da je Europa naša budućnost – da imamo dojam da smo mi budućnost Europe.”

Nekoliko tjedana kasnije je francuski predsjednik Macron jasnim riječima odgovorio na kritiku iz Varšave o njegovim idejama o reformama radnog tržišta EU-a: “Stav jedne zemlje koja se odlučila izolirati u Europi ni na koji način neće ugroziti postizanje jednog ambicioznog kompromisa.”

Sažeto bi se moglo reći da s jedne strane populistički vođe u središnjoj Europi Europsku uniju i njezine vrijednosti više ne vide kao model kojega žele slijediti.

Istok i Zapad danas ne dijeli samo “empatijski zid” kad se radi o sudbini izbjeglica koje pristižu u Europu već ih dijele i posljedice otvaranja granica unutar Europske unije kad se radi o budućnosti Istočne Europe.

Paralizirani demografskim strahovima, mnogi istočni Europljani počinju otvorene granice promatrati prije svega kao otvorena vrata za transfer blagostanja s Istoka na Zapad. Tako, primjerice, mnogi počinju pitati zašto bi se trebalo investirati u bolje obrazovanje kad su zapadna društva ta koja uživaju tu investiciju.

Bruxelles, Berlin i Pariz s pravom kritiziraju autoritarni obrat u nekim istočnoeuropskim zemljama. Ali oni Orbana ili Kaczynskog ne bi trebali više koristiti kao ispriku za neuvažavanje novonastalih strahova središnje Europe kad je u pitanju budućnost tih zemalja u Europskoj uniji.

(Vijesti.ba)

Podijelite na Facebook-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.